Usein kysyttyjä kysymyksiä | Iljan Isännöintikeskus Hyppää pääsisältöön
usein kysyttyjä kysymyksiä

Isännöinnistä ja taloushallinnosta on valtava määrä kysymyksiä ja osa kysymyksistä toistuu useammin kuin toiset. Olemme keränneet tälle sivulle niistä useimmin kysytyt kysymykset:

Asiakaspalvelu

Ilmoita hävinneestä avaimesta isännöitsijällesi. Mikäli asut vuokralla, ilmoita avaimen katoamisesta myös vuokranantajalle / osakkeen omistajalle.
Iljan Isännöintikeskus tilaa uuden avaimen lukkoliikkeeltä osakkaan ilmoituksesta.

Tiedot huoltoyhtiöstä ja huoltoyhtiön yhteystiedot, päivystysnumerot ja muut tärkeät tiedot löydät taloyhtiösi ilmoitustaululta.

Lämpötolpan avaimet saat huoltoyhtiöltäsi. Lämpötolpan avaimet voi palauttaa poismuuton yhteydessä joko huoltoyhtiön postilaatikkoon (mikäli sellainen on taloyhtiössä) tai isännöintitoimistoon.

Taloushallinto

Tarkista, että laskulla oleva tilinumero on sinun tilinumerosi. Jos laskulla ei ole tilinumeroa, ilmoita se taloyhtiösi talousasiantuntijalle. Voit myös vähentää hyvityksen seuraavasta vastikelaskustasi. Huomioithan, ettei palautus tule välttämättä laskun eräpäivään mennessä. Tarkistamme ensin, että kaikki muut maksut on taloyhtiölle maksettu.

Tarkista, ettei vesikalusteissa ole vuotoja. Ilmoita kaikista vuodoista välittömästi talohuollolle tai isännöitsijöille, mikäli taloyhtiöllä ei ole talohuoltoyhtiötä. Tarkista vesimittareilta, että laskulla olevat mittarilukemat ovat oikein. Voit seurata omaa veden kulutusta ottamalla omat mittarilukemat ylös vaikka kuukausittain. Suurimmassa osassa asuntoja vesimittarit ovat asukkaiden luettavissa. Mikäli, ette tiedä miten vesimittarit luetaan, voitte kysyä opastusta huoltoyhtiöltä. Muista varautua taloudellisesti vesilaskuihin, kuten muihinkin harvemmin kuin kerran kuussa laskutettaviin menoihin, säästämällä ja budjetoimalla

Voit tarkastella oman huoneistosi maksuja kirjautumalla Huoneistotieto.fi-sivustolle. Huoneistotieto.fi-sivustolta näet mm. oman huoneistosi maksut, taloyhtiön tilinumeron ja henkilökohtaisen viitenumerosi. Vastikesuoritukset kirjautuvat pääsääntöisesti kaksi kertaa kuukaudessa, ei reaaliajassa. Mikäli huoneistollasi on taloyhtiön lainaa, näet Huoneistotieto.fi-sivustolta arvioidun lainaosuutesi. Huomioithan arvioidun lainaosuuden päivämäärän.

Lainaosuus on mahdollista maksaa pois etukäteen. Iljan Isännöintikeskus Oy veloittaa lainaosuuslaskelmasta erillisveloitushinnaston mukaisesti, tällä hetkellä 62 €/laina/huoneisto. Pankeilla on oikeus periä ylimääräisistä lyhennyksistä kuluja pankkien erillisveloitushinnastojen mukaisesti. Pankin kulut tarkistetaan aina pankista laskun teko hetkellä. Kulut ylimääräisistä lyhennyksistä veloitetaan osakkailta. Mikäli maksajia on useampi, voidaan pankin kulu jakaa maksajien kesken.  
Lainaosuuslasku tilataan taloyhtiön talousasiantuntijalta. Huomioittehan, että tilaus tulee tehdä edellisen kuukauden lopussa, viimeistään maksukuukauden alussa. Pääomavastike tulee maksaa vielä maksukuukaudelta ja se otetaan huomioon lainaosuuslaskulla. Lainaosuuslaskun eräpäiväksi tulee noin 13.päivä.  
Oman lainaosuutenne arvioidun määrän voitte tarkistaa kirjautumalla huoneistotieto.fi-sivustolle. Sivustolla oleva lainaosuus on arvio, mikä voi vielä laskulle tarkentua. Emme anna lainaosuustietoja puhelimitse.

Jos maksusi muuttuvat, esimerkiksi saunavuorojen, autopaikkamaksujen tai henkilöluvun mukaisen vesimaksun osalta, olethan yhteydessä hyvissä ajoin isännöintitoimiston asiakaspalveluun tai oman taloyhtiösi talousasiantuntijaan. Osakkaalla on velvollisuus tarkistaa omat maksunsa ja mikäli niissä havaitsee virheen, tulee olla viipymättä yhteydessä taloyhtiön talousasiantuntijaan.

Pyydä vuokralaistasi tekemään muuttoilmoitus Postin ja Digi-ja Väestöviraston lisäksi myös isännöintitoimistoon. Voit tehdä muuttoilmoituksen meille tästä. Myös poismuutosta tulee tehdä muuttoilmoitus. Osakas voi myös tehdä muuttoilmoituksen vuokralaisensa puolesta. Asukastiedot on tärkeä olla ajan tasalla mahdollisten pelastustoimien tai oven avauspyyntöjen vuoksi. Huomioithan, että osakas vastaa vesimaksuista huolimatta siitä, meneekö vesilaskut vuokralaiselle vai osakkaalle. Suosittelemme, että vesi- ym. maksut kulkevat osakkaan kautta. Näin vuokranantaja on tietoinen vuokralaisensa maksuista ja vältytään mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä.   
Muistathan, että taloyhtiöllä on sopimussuhde osakkeenomistajaan, ei vuokralaiseen. Huomioittehan tämän jo vuokrasopimusta tehdessänne.

Varmista, että olet tehnyt muuttoilmoituksen isännöintitoimistoon ja/tai huoltoyhtiöön.

Olethan yhteydessä vuokranantajaasi. Yhtiökokouksen päätöksistä tiedotetaan osakkeenomistajia.

Rahastointipäätös tehdään vuosittain yhtiökokouksessa. Yhtiökokouspöytäkirjat löytyvät Huoneistotieto.fi-sivustolta. Yhtiökokouksen jälkeen osakkeenomistajille lähetetään yhtiökokoustiedote.

Voit vähentää vuokratuotoista hoitovastikkeet, käyttökorvaukset sekä pääomavastikkeet, mikäli ne on tuloutettu (ei rahastoitu). Tarkemmat ohjeet pääomatuloverotuksesta saat verottajalta.

Vuoden aikana maksamasi maksut näet huoneistotieto.fi-sivustolta. Selvitykset maksuista verottajaa varten ovat erillisveloitettavia palveluita. Veloitamme kirjanpitäjän tuntiveloituksen mukaisesti, minimiveloitus 1 h.

Eräpäivä laskulle määrätään siten, että sekä taloyhtiön kirjanpidon että lainaosuussuorituksen pankissa käsittelyn osalta kaikki suoritukset ehditään mahdollisimman todennäköisesti käsitellä. Näin ollen emme voi luvata, että eräpäivän jälkeen tehdyt suoritukset ehtivät tulla käsitellyiksi suunnitellun lainanlyhennyksen yhteydessä.